• Tijdje terug (2) 1979-1980: In welke klas zitten ze en Vincent Paes scoort

    Union speelt in het seizoen 1979-80 in de 4de klas samen met Nijmeegse Boys, DVOL, Trekvogels, SV Orion, Hatert, Groesbeekse Boys, Spero, BVC‘12, Driel, Concordia’34 en Dodewaard. Boeiend om te zien in welke klas die twaalf verenigingen in het voorbije, gemankeerde seizoen hebben gevoetbald.
    Nijmeegse Boys, destijds hoogvlieger, bestaat niet meer en Dodewaard, toen laagvliegend, is naar de zaterdagcompetitie verhuisd. Hatert is ook bijzonder: het is de enige club die de 4de klas trouw is gebleven. Een klasse hoger dan toen speelden dit seizoen DVOL, Trekvogels, Groesbeekse Boys en Driel. Ons eigen Union is in de loop van de jaren mooi naar de 2de klas gepromoveerd, evenals Spero en Concordia’34. De succesnummers uit de 4de klas van toen zijn BVC’12 en SV Orion; zij waren dit seizoen actief in de 1ste klas.
    Dan krijgen we de belangrijke wedstrijd van Union op 10 februari 1980. Union moet winnen om uit de laagste regionen weg te komen en de tegenstander wil hetzelfde om daar niet te geraken. Kortom, het wordt een stevig potje tegen ‘een al te fors spelend Groesbeekse Boys’ dat de wedstrijd eindigt met een man minder ‘wegens beledigende opmerkingen aan het adres van de referee’, aldus het verslag in De Gelderlander. Maar Union zegeviert! Met de kleinst mogelijke cijfers dankzij Vincent Paes, die in de 20ste minuut van de tweede helft voor de winnende treffer zorgt. Zo krijgt Union wat meer lucht, wat uiteindelijk leidt naar handhaving in de 4de klas.
    Will Tromp