• Tijdje terug (5) 2020-1952: Achterkleinzonen van groot voorzitter

    Kijk deze vijf jonge voetballers gezellig bij de jubileumbal van Union staan. Op een zaterdag begin oktober 2020 maakt moeder Loes deze leuke foto met (van linksboven met de klok mee) Job, Ruud, Teun, Kris en Sjors. Vier jonge helden voetballen met veel plezier bij de jeugd van Union en de vijfde doet dat bij Brakkenstein en had toevallig op de dag van de fotoshoot een wedstrijd op ons Sportpark De Kluis. Maar waarom zijn zij op de foto gezet?

    Daar is een heel bijzondere reden voor. Alle vijf - uit vier gezinnen - zijn achterkleinzonen van Carel Eggenhuizen. Deze alom bekende Unionist, die zo’n 35 jaar meer dan actief voor onze vereniging is geweest, heeft veel voor Union betekend. Hij begint in 1925 als redacteur van het clubblad en treedt al snel toe tot het bestuur. Na een aantal jaren penningmeester en vervolgens secretaris wordt hij in 1948 voorzitter zowel van de brede RKSV Union als van de afdeling Voetbal. Dat blijft hij tot 1959.

    Er zijn veel beroemde foto’s in het archief van Union, maar een ervan is nog beroemder. Dat is de foto van de openingswedstrijd op Sportpark De Kluis. Het is 28 september 1952 als voorzitter en overgrootvader Eggenhuizen ontspannen toekijkt hoe KNVB-voorzitter Karel Lotsy uithaalt voor de aftrap van Union–SCH. De voorhoedespelers, die in positie staan, rechtsbinnen Jan Lemmens, midvoor Jan Schillings en linksbinnen Gerrie Rensen denken er het hunne van. Union wint de eerste wedstrijd op De Kluis met 1–0 door een doelpunt in de laatste minuut van Jan Lemmens. De beide Jannen zijn nog steeds bekend met Union. Jan Schillings is de auteur van de in 2016 gepubliceerde geschiedenis van de R.K. Sportvereniging Union en Jan Lemmens is lid van de Vereniging Vrienden van Union.

    Will Tromp