• Tijdje terug (6) 1958: Ton Giesbertz

    De rubriek De overburen in ‘De Gelderlander’ was zaterdag 6 februari nog aardiger dan andere keren. Dat kwam natuurlijk door hoofdpersoon Ton Giesbertz (1946) die mooi tegenover de Lourdeskerk aan de Hatertseweg woont. Hij vertelde over zijn lagere school, zijn werk en zijn ziekte, maar ook over Union. ‘Zestien jaar zat ik in het eerste elftal van voetbalclub Union. Ik heb proefwedstrijden gespeeld bij Wageningen (toen profclub, WT) en NEC maar ik was net niet goed genoeg voor een profcarrière. Vrienden met wie ik gevoetbald heb, komen nog steeds elke week langs. Vóór corona ging ik op zondagen nog kijken naar de wedstrijden van Union.’

    In welk jaar is Ton bij Union gekomen? Daarover heeft hij zelf ooit geschreven in de ‘Piccolo’, het beroemde clubblad van Union. ‘Mijn eerste seizoen was 1958/59 bij Union. Ik begon bij het juniorenelftal K. Het seizoen daarna in G en toen kwamen er drie fantastische jaren waarin ik met het A-elftal bij de geselecteerde jeugd speelde. Door de goede begeleiding van het koppel Leurmans-Hagemans wisten wij driemaal als 2e te eindigen.’ Daarna kwamen zijn jaren in het eerste.

    Uit het familiearchief heeft Henk een elftalfoto van zijn broer opgedoken. Ton hurkt derde van rechts. Verder zie ik keeper Henk Kamps, kopsterke spits Henk Peters, laatste man Henk Lamers, grensrechter Toon Vullings en hazewindsnelle Gé Gerritzen, die met ‘Kozijnpunt’  naast ‘aannemersbedrijf H.J. Giesbertz’ ook hoofdsponsor van Union is. Wie noemt ze allemaal en weet om welk seizoen het hier gaat?

    Will Tromp