• Union 1 loopt blauwtje tegen verkleurd Quick: 1-1

‘Bijt van je af blauw...!’, riep de trainer van Quick. Kennelijk liet het in blauw shirt en witte broek gestoken Quick te weinig tanden zien. Kan zijn, want Union had het overwicht. Dat mondde in de 23e minuut uit in een kans voor Ingo die een vrije indraaier van Niels fraai met de borst aannam maar een tikje gehaast van dichtbij overschoot. Typisch gevalletje van geen geluk. In de 28e minuut pakte Bart nuttig geel toen hij een doorbraak voorkwam door er eentje neer te leggen. Niet gemeen maar wel terecht een kaart. Enkele minuten later kopte hij bijna de 1-0 binnen. Maar ‘bijna’ legt geen eieren.

Schoepen
    In het kader van ald Nimweegs voetbaltaalgebruik legde ik laatst uit wat meuën is (ultrapingelen). Vandaag ‘schoepen’. Schoepen is een schoppende actie waardoor de tegenstander als het ware opgeschept wordt en na enkel seconden airtime ter aarde gaat. Schoppend scheppen, zeg maar. Maarten had er vandaag een in huis. Een echte. Vanuit een gedreven actie in de 34e minuut schoepte hij z’n tegenstander. Geen opzet, niemand pijn, maar wel terecht geel. Maarten maalde er niet om.

Nick
    Die hield vandaag Union een paar keer in de wedstrijd, onder andere door in de 36e minuut een harde schuiver te pakken. Ook had hij een paar strakke saves in huis toen Quick vrij voor z’n neus opdook.

In de lucht
    Daar was Union vandaag heer en meester, omdat Quick maar anderhalve lange kopper had lopen en Union minstens vijf. Talloze hoge ballen waren gevaarlijk en soms rijp, overrijp voor een doelpunt. In de 40e minuut konden drie piloten van de rode luchtmacht kiezen wie hem er van dichtbij in zou koppen. Maar het werd ’n onschuldig koppertje tegen de keeper. Ook de rebound ging vanuit de scrimmage net naast.

Geluk
    Daar werd Union echt door achtervolgd. Het lag zelfs voor ’t oprapen, alleen wáár precies. Ja, het zat in een klein hoekje.

Inmiddels was Union duidelijk de upperdog en een doelpunt moest gaan vallen. Dat zou het ook doen, maar eerst pakte Sam nog geel toen hij schwalbeerde in hun zestien, waar hij misschien beter voor z’n kans of voor ’n zijlegger had kunnen gaan. Maar ja, da’s vanaf de zijlijn altijd makkelijk.

Rust
    Die hadden ze nodig, want het ging op tempo vandaag.

Tweede helft
    Ook Remy was vandaag lekker op dreef met veel actie over rechts. In de 50e minuut kwam Union net een kootje te kort om een lage voorzet van hem binnen te glijden. In deze fase was het Spiel auf ein Tor (soms laat het Nederlands het afweten) wat Union liet zien. Nick maakte lage dertigers door de zestien om een beetje warm te blijven.

70e Minuut
    Een paar keer speelde Union - met bijna iedereen voor de bal - een bal breed. Linke soep en het leidde tot balverlies, uitbraak, penalty. ‘Zijn we d’r tóch ingetuind’, sprak Herman Kuiphof zaliger, maar daar had Quick geen boodschap aan en met een hip door het midden geschoten penalty maakten zij er 0-1 van. Tegen alle verhouding in, maar ja, dat is de Wet van Meden, Perzen, Bartjens, Murphy en Pythagoras: als jij niet scoort doen zullie het.

Joeri
    Die was er nog niet zo lang in of hij kopte (...) een voorzet van Remy snoeihard tegen het geblokte garen: 1 - 1 en helemaal verdiend. Union ging er nog eens vol tegenaan en er kwamen meer halve, driekwart en zelfs hele kansen. Maar dat verrekte ding wilde er gewoon niet in. De laatste 10 minuten was de Unionpiep leeg en pleegde Quick op de valreep nog een paar okselklotsende aanvallen. David pakte in de 80e minuut een relevante kaart door er - nog in de cirkel - eentje vast te houden, die anders vrij baan had gehad. Union zette het slotakkoord met een scrimmage voor de Quickveste en een nét overgekopte bal van Thom in de 93e minuut, maar het bleef bij 1-1.