• Union - Spero 2-3

  ‘Een gelijkspel was voor Union verdiend geweest, maar de winst van Spero is niet onverdiend’, aldus het Cruijffiaanse commentaar van hoofdtrainer Kasper Vullings. Dat getuigde van realisme, al speelde Union -vooral in de eerste helft- bij vlagen oogverbluffend.

  4e Minuut
  Een messcherpe voorzet van Maarten Triebels (sterke wedstrijd), die na een diagonale windvlaag terugstuit van de lat. Remy van Vliet schiet de rebound pechvol op de keeper. Of de keeper hangt gelukvol in de baan van het schot. Het is maar of je voor rood of voor gestreept bent.
  Minuten later een supersnelle Spero-counter (niet hun enige) eindigend in een harde kopbal, echter de lat helpt Union met uitverdedigen.

  11e Minuut
  Loek Janssen (goed gespeeld) verzendt een lasergeleide pass op Ingo Custers. Die kapt zijn man smaakvol uit, maar kap twee mislukt nèt, anders was het bengelen.

  13e Minuut
  Remy moet er helaas al af, na een lange spurt die zowat op het hockeyveld eindigt. Voor hem komt Christie Salem en die doet het lekker: hard werken, enkele acties en niet te beroerd ook diep terug te verdedigen.

  23e Minuut
  Rechts in de zône een vrije trap door Niels Voss: diens topspinner daalt scherp op de 5 meterlijn en had Bart de Lange nou maar íetsje meer ultra-gel (of een kwak secondenlijm) in z’n kuif gesmeerd. Nu ging hij er nèt een millimeter onderdoor anders was het ook hier: bengelen.

  25e Minuut
  Bart de Lange grijpt naar zijn semitendonisus. Klinkt als Jurassic Park, maar is gewoon Sportpark De Kluis: hamstring. En exit. Hij is waarachtig niet de eerste. Wat is dat met dat nieuwe veld van Union. Het leek af en toe wel of het gevroren had, zoveel spelers gleden weg.
  David Smit zakte een linie en Niek Jetten kwam op linkshalf. Wat een energie legt die gozer d’r in. Diepgang, goed in de kleine ruimte en bereid om vuil werk op te knappen. Vervelend dat hij een ‘ijsbeenknie’ kreeg en er in de 70e minuut weer af moest. Voor hem kwam Rui van Bel. Op een voor hem vreemde plek, maar hij deed het heel verdienstelijk.

  31e Minuut
  Behalve wat counters werd Nick Bender warm noch koud van Spero. Hij ruimde wat geruimd moest worden en Union had inmiddels wel recht op een goaltje. Echter die counter. Als een speero kwamen ze er weer uit, een lage voorzet vanaf de zijkant, een ultieme reddingspoging van Loek, maar hij glijdt de bal pechvol tegen ons geblokte nylon: 0 - 1. Shit happens.

  42e Minuut
  Een sterke interceptie van Niek, rechts (...) aan de zijkant, hij start een multi-combinatie met Ingo en Niels eindigend in een lange krul door die laatste naar het verre kruis. Het is dat hun keeper daar toevallig ook moest zijn, anders hadden we een Tor-des-Wochenendes gehad.

  45e Minuut
  Ja, Spero zat niet uit z’n neus te peuteren natuurlijk. Aanval van hen, gerommel in de 16 en de bal klutst met een boog over Nick richting gapende doelmond. Ware daar niet Caz Seveke die als een schicht binnenkomt en het leder volstrekt zonder scrupules op de jat neemt, een zekere goal voorkomend.

  Rust
  Dan drinken ze thee. Denken we. Want we zijn daar nooit bij. Misschien nemen ze wel een lekkere neut. Of roken ze een wilde Havanna. Wie zal het zeggen? Feit is wel dat beide ploegen tot op het merg gemotiveerd herintraden.

  56e Minuut
  Niels meut zich vrij, links in de zône. Hij gaat een combinatie aan met Ingo, daar had de Wiskundefaculteit met graagte de binominaalcoëfficiënt van willen becijferen. Ze eindigen dit mini-gala door zich getweeëlijk door de Spero-defensie te klutsen en Ingo tikt af met een lage schuiver in de verre hoek: 1 - 1 en helemaal verdiend.
  By the way: ‘meut’ stamt van meuën. Een woord dat buiten Nimwegen niemand kent. Synoniem voor ultrapingelen.
  Enfin, wij gingen er eens lekker voor staan, echter volgde er een rommelige fase van beide kanten.

  Scheidsrechter
  Dat was de nog jonge Pascal Arnts. Deze floot -zo de teneur langs de lijn- een prima wedstrijd. En dat hoor je niet vaak van verliezende supporters. De baas zijn zonder het te spelen, dat werk.

  Union had dus een overwicht, leek het, maar vergis je niet in Spero: technisch vaardig, veel power en steeds maar weer twee of zelfs drie man die druk zetten op die ene bal. En op de volgende bal. Druk. Toverwoord.

  81e Minuut
  Spero was effe het upperdoggie en wij pakken geel in de cirkel. Vrije trap, aanval over rechts, voorzet en vrij binnengekopt: 1 - 2. Daar stond Union heel even te pitten.

  87e Minuut
  Cruciale minuut. Union valt aan, balverlies, aalgladde counter en 1 - 3. Volgens velen, waaronder onze verwoed vlaggende grensrechter, klip en klaar buitenspel, echter gelopen race.

  89e Minuut
  Corner, scrimmage, kluts. Dragende kracht David Smit haalt uit en 2 - 3. Echter het klokje van onverbiddelijkheid doorkruiste de rest van Unions’ gelijkspellige aspiraties.

  Last but not least
  Thom van Berkel. Speelde als de scheids: centrale positie, nauwelijks fouten, steeds de baas.
  En Sam Nevels. Voortdurend dreigend, combinerend, moest vaak gestopt worden met ’n tikkie. En over z’n Laufpensum gaan we het niet meer hebben.

  Union verloor met lof van de zijlijn. Je pakt er geen punten mee, maar toch wel apart...

  LeoE
  (bij tijdelijke afwezigheid van onze Verslaggever te Velde: THA)