• Union Vets - De Zwaluwen Oeffelt: 7-2

  Allereerst die Zwaluwen: de hernieuwde kennismaking beviel ons prima. En niet alleen vanwege de uitslag, want ook dit is weer zo’n dorps elftal met prettige gasten. Of zijn wij stadsen soms allergisch voor andere stadsen?Ze weten dat we verslag schrijven, dus hadden ze twee verzoekjes: Oeffelt graag met dubbel-f. Dus dat doen we. En de voetbalgrap ‘één zwaluw maakt nog geen zomer’ kwam hen toch wel vaag bekend voor. Dus die maken we niet.

  Effe over Union dan. Wim en Leo - notoire lichtuitdoeners - hebben flink doorgeanalyseerd en kwamen tot de volgende highlights. Puntsgewijs?

  • ons gros speelde gewoon goed. Dat ten eerste.
  • we gingen rusten met 3-0 (hetgeen bij ons zelden een gelopen race is).
  • wij hadden invallers uit een hoog maaiveld. Mert natuurlijk: behalve zijn actieradius en zijn heerlijke lange bal (dat ziet iedereen) heeft hij wat Wijnand ook heeft: de pass zien vlák voor die gegeven wordt en daar dan een poot tussen zetten.
  • en dan Giolio. Die bij BVC uit al zo goed keepte. Niet alleen pakte hij onpakbaarheden (à la JJ), hij keepte Jan Jongbloederiaans ver voor zijn goal. Maar bovendien: zijn supersnelle voortzettingen. Telkens binnen seconden - immers dan staan de tegenstanders uit positie - geschoten of gegooid: diep, breed, in de as. Ook wel een enkele misbal natuurlijk, maar de meeste niveautje subassist.
  • Dan Eut, die deze mannen voor ons roggelde en daartoe een arsenaal aan Turkse dialecten gebruikte. Plat-Fries communiceert met Diep-Limlands. Dat werk. Desgevraagd vooraf: ‘Lé, ik kan overal spelen’. En dat maakte hij waar. Diepgaand rechtsback, rechtshalf, de tweede helft centraal achter. Op alle plekken soeverein. Zijn goal kwam van Robs’ sloffen, want Von Öthausen was zijn kicksen vergeten. Hij had wel zijn roze (…) zaalschoentjes bij zich, maar Rob kon ‘m matsen. Eut’s goal? Ach, zie deze kopie: het iconische doelpunt van Wimpie Jansen tegen keeper Cudicini van AC Milan aka De Spin. Bam 3-0.
  • Al 2-0 voor dus? Ja, Niland heeft zich maanden lopen drukken met die achilles van hem, liet zich zelfs een paar maanden terug ontvallen dat hij misschien ‘richting eindpunt’ koerste. Maar sinds vandaag deel van een illuster rijtje quattrick-scorende Vets: Jan Crienen, LeoE, Corné J, Geert N. Bij die laatste kapte hij mikado-meuënd eerst vier man uit.
  • Nee dan Jeroen G. Die had in meerdere goals een aandeel. En niet flauw: typerend de kop naar beneden en wegdraaien, opstomen en steekballen, waarvan één subtiel buitenkantje op Geert. Goal.
  • Over buitenkantjes - die verdienen per definitie laudatio: Geert nam een corner, kreeg ‘m terug en speelde laag in eerste paal op Ted: die nam ‘m subtiel buitenkant-rechts en 4-1 was het. Extra fijn voor Ted, juist vandaag.
  • En maar goed ook want wij kwamen misschien weer een tikje onhengstig uit de stal. Want vanuit de zetel gingen wij iets te vroeg in de hangmat en al snel scoorden De Zwaluwen.
  • Miel en Rob: die laatste BlackAndDeckerend als ooit, met overzicht, de volle 70 minuten. Sterke combi met Emiel, centraal achter, en de tweede helft met Eut. Emiel wilde maar een helftje, want a. terug van blessure - dat snapt leider - maar b. hij versnipperde vandaag 12 bomen bij zijn moeder, ‘dus doe maar een helft’. Lekkere vent.
  • Corné vond dat hij zijn dag niet had. Kan dat, als je een paar kansjes mist, misschien één vrij dikke, maar werkt als een paard en toch nog een goal meepikt?
  • Ruudje dan. Die had Tor des Jahres op z’n slof: over links op de uitkomende keeper af, een hoge wereldlob van 40 meter - onze dugout stond al aan de zijlijn - maar op de paal gestorven in schoonheid
  • Wim recupereerde van een avondje doorzakken en was blij dat hij desondanks niet ondersneeuwde.
  • Barry en Fred freewheelden zich vlotjes door de wedstrijd, want de twee Zwaluwse spitsen zaten bij ons in de kontzak.
  • Cees floot een makkie, Ad en Dennis zagen dat het goed was.

  Na afloop liepen de endorfine en dopamine ons uit de oren. Nochtans gingen enkele pinten er nog wel in, terwijl de Beste Stuurlui op sfeervolle wijze hun 10-jarig bestaan vierden.

  Reden waarom wij Vets hen de status Monument-in-Wording toekennen.

  11-3-2023,
  LeoE