• VV Union - DVC’26 1 - 0

  Laatkomers maakten pas op de plaats want waar normaal de Unionhymne schalt, klonk enkel de ruisende wind die de wolken over De Kluis joeg. Stilte. En rond de cirkel of life, stonden geschouderd de twee elftallen en hun referees. En een pupilletje, muisstil, maar ook als baken van het leven dat voortgaat na het gedenken van Wil Aalbers-Kokke, moeder van voorzitter Kees, vrouw van Theo. Hoe vaak viel in haar gezin de naam ‘Union’? Vast wel tigduizend keer, maar de wolken namen haar mee naar de verte, want het pupilletje stond klaar voor his moment in life. En hij scoorde zijn wensgoal...

  Het voetbal
  Tja, dat was een tikje onbestemd. Geen enkele kans over en weer. Maar wel een gele kaart voor Lennart Smit in de 17e minuut. Van hem horen we nog...
  Half uurtje gespeeld. Beetje de heen en weer parade. Van beide kanten niet slecht, maar zeker niet fraai. DVC bleek een ploeg die eigenlijk ook niet zo laag zou moeten staan.
  Sam Nevels veroverde vele ballen en met zijn voortzettingen had Union meer kunnen doen.
  David Smit kreeg vandaag een goldcard van de KLM, want zijn aantal gewonnen kopduels was niet te tellen. Ja, die had vrijdagavond bij Die Fohlen goed opgelet. Ook over deze Smit horen we nog...

  Regenboog
  In de 40e minuut werd een kletterende hagelbui verdreven door een fraaie regenboog en Union ging op zoek naar de pot met goud die, zoals we weten, aan het eind daarvan staat. Maar zover was het nog niet, want vlak voor rust kreeg DVC z’n beste kans: eentje kwam recht door de zestien op keeper Nick af en leek te gaan scoren, ware het niet dat Kaz Seveke daar al slidend een telescopisch beentje voor stak.

  Eerste helft: Union’s middenveld heeft wat moeite de man te vinden. Hard werk van twee kanten, soms wat rommelig, maar wat we van Union zien is in iedere geval de keiharde wil er iets van te maken. En dat is doorgaans al de halve winst.

  Rust
  1. Dikke van Dale: rust (de; v(m)) toestand die intreedt bij het ophouden van inspanning;
  2. Rust: een plaatsje in Duitsland, spreek uit ‘roest’.

  En dat laatste kennen wij dan weer van Rust Roest. Dus hup, foeballe nu. Kein Keloel..!

  55e minuut
  Kaz verovert op links en steekt Niek Jetten de 16 in. Die wordt naar de zijkant gedrongen en zijn schot gaat achterlangs. Ook van die laatste horen we nog...

  62e minuut
  Niek zet diep door op een onhaalbare bal en verovert een corner. Niels neemt ‘m en Lennart, BAM, scoort. Nou ja ‘BAM’. Het was meer ‘FLLURRT’. Of zo. Want hoe klinkt een kontgoal eigenlijk? Hij deed het wel gracieus. Zien dat de bal jou flipperkastend van achter benadert en ‘m dan met een subtiel kontknikje binnen drukken. Ja, die houden we d’r in: ‘ik heb ’n goal gedrukt’. Weer eens iets anders dan ‘ik heb een punt gezet’. We noemen ‘m voortaan Bert.

  72e Minuut
  Sam speelt een hoog afgeslagen bal in één beweging rechts op Niels Voss. En die schiet ‘m keihard naar de korte benedenhoek. Helaas stak hun keeper daar een handje voor.

  79e minuut
  Niek schiet een bal hard laag, buitenkant paal.

  85e minuut
  Niels wordt geschoffeld in de zestien. Penalty. Hij had even zwaar verzorging nodig want gevreesd werd voor de Ewald Lienen-blessure. Maar het viel mee, al ging hij er 5 minuten later toch maar af.

  86e minuut
  Terwijl Niels verzorgd werd, doodde Niek de tijd met het pakken van een tweede geel = rood. Leerpuntje: voor de duvel niet bang zijn, betekent ook dat de duvel je zal uitlokken. Dus wees de duvel voor, toon hem je kont. Zie: Bert.

  87e minuut
  Het was ‘Smit-über-alles’ geweest indien David deze neut had binnen gepeerd (*). Maar zijn terugspeelbal eindigde in de klemvaste handjes van hun keeper. Dat verdiende hij niet, David.

  (*) En hiermee komt schrijver aan zijn volgende les Nimweegse-voetbaltermen-voor-beginners.
  Gepeerd is niet de voltooid verleden tijd van paarden maar van peren. Ik peer, jij peert, wij hebben gepeerd. Dit niet te verwarren met ik paar, jij paart, wij hebben gepaard. Want dat laatste gaat weer gepaard (niet te paard) met heel iets anders. Maar gelukkig blijkt ‘peren’ entymologisch ook nog te slaan op ‘stevig drinken’ en zo komen we dan eindelijk bij...

  De derde helft
  Waar het altijd fijn toeven is na een overwinning. En waar je bij Union nog niet zo gek lang geleden een kanon kon afschieten, wel twee, kriskras door het clubhuis. Maar nu moet je ’s avonds tegen 20.00 uur de microfoon afpakken van de jonge mannen en vrouwen, die om het hardst karaoken dat ze bij hun club horen. Bij elkaar. Bij Union.

  17-3-2019,
  Leo E.