• VV Union - Sc Varsseveld: 2 - 0

  In 1962 debuteerde er een menneke van 15 jaar in Varsseveld-1. Een paar jaar later verkochten ze hem aan De Graafschap, voor tweeduizend gulden. Ook in Nijmegen zou dat menneke z’n kunsten nog vertonen...

  Vandaag
  Had Varsseveld zo’n menneke niet en Union was vanaf de aftrap de upperdog. Niet dat ’t oogstrelend was, maar er stond een vraatzuchtig elftal en dan sta je eigenlijk al voor. Maar oogstreling was ook niet gevraagd vandaag. Punten, die moste d’r komme. En die kwomme. Kwamen.

  Eerste kansje
  In de 8e minuut: een verre vrij trap van Niels Voss, keeper tikt ‘m eruit en vanuit moeilijke hoek schiet Kaz Seveke - sterke wedstrijd - rakelings voorlangs.

  Blessure
  In de 12e minuut ging Maarten Triebels eraf met wat een nare blessure leek. Het gaat een aantal dagen duren voor d’r een diagnose is. Maar hopen dat ‘t meevalt. Voor hem kwam Thom van Berkel en zo schoof Niek Jetten naar het middenveld. Een move met gevolgen...

  Lage dertigers
  Die maakte Nick Bender door de 16, om een beetje warm te blijven. Hij hoefde nog nauwelijks in te grijpen. In de tweede helft zou hij enkele corners lekker wegstompen boven de koppers en ook de safe op die lage schuiver bij de stand 2 - 0 was fijn.
  Union had het initiatief, maar meer dan enkele ongeveertjes leverde dat niet op.

  Kaarten
  25e minuut: geel voor Varsseveld na een overtreding op Niels.
  32e minuut: David Smit denkt: ‘kom, het is in de middencirkel, de scheids staat naast me, laat ik er eens een gestrekte tackel uit gooien’. Nou kennen we David toch als een intelligente vent, maar hoe opzichtig wil je ’t hebben...
  35e minuut: geel voor Varsseveld na een overtreding op Niek.

  Scheidsrechter
  Roy Janssen gaf nog een paar (ook terechte) gele kaarten, maar was verder onzichtbaar en als scheids doe je het dan gewoon goed.

  Kans
  40e minuut: de eerste kans voor Union. Een harde lage voorzet vanaf rechts, maar Niels kreeg ‘m op zijn tutti-frutti-been en bovendien lag die uitkomende verdediger dwars.

  Rust
  Binnen één rust kun je wegwerken: 2 bier, 1 zak chips en 8 achterstallige appjes. Supporters althans, foeballers niet. Die krijgen een rondje van Joost.

  Buitenspel
  In de 47e minuut vlagt grens Hayo een doelpunt van Varsseveld naar de Filistijnen. Goed gezien, want het was buitenspel en dat vond ook de scheids. Maar het was tevens een waarschuwing voor Union, want dit was wat de opponent vandaag deed: tegenhouden, tegenhouden, roeff... snelle counter.
  Desondanks liet Union de blauwen een minuut later een identieke aanval plaatsen, dit keer over rechts: bal komt voor en hun spits hoeft maar af te drukken. Dat deed hij dan ook, alleen de bal landde op parkeervak 14.

  Niek Jetten
  Die pikt in de 50e minuut de bal op bij de eigen cirkel en pakt een zootje ruimte over de as. Hij steekt hard op Remy van Vliet links in de 16 en loopt zelf rechts om de kluts heen. Remy geeft een topspinner op Niek, die de bal ‘achter zichzelf vandaan’ kopt. Jawel. Bam: 1 - 0 en het hele elftal duikt boven op ‘m. Even leek hij verdwenen, want hij zat diep tussen de korrels gemoffeld.

  Typerend
  Die rush van Thom over rechts: grote passen, opgetrokken schouders en dan die hoge voorzet. Paar meter voorbij de tweede paal, dus die leek achter te gaan, ware daar niet weer die duvels Niek. Die loopt òm de bal heen, effe buiten de achterlijn en kopt ‘m - jawel - prachtig terug op Niels. Ja en die peert ‘m dan lekker tegen de geknoopte blokjes: 2 - 0 en húp weer die rode knuffelberg op het kunstgras.

  Wissels 82e en 86e minuut
  Joeri Broeders voor Niels en Ingo Custers voor Remy. Van die laatste een fraaie assist en veel vuile meters gemaakt. Joeri en Ingo gingen er in de resttijd volle bak in: ontregelen die hap, alles om geen toevallige aansluiter tegen te krijgen.

  90e Minuut
  Niek Jetten en z’n tegenstander gingen nog effe op de bon wegens plukken en duwen, maar ondanks dat werd Niek vandaag links en rechts man of the match genoemd. Terecht, want behalve z’n goal en z’n assist speelde hij dwingend, soms swingend voetbal (*).

  Last-but-not-least
  Verder hadden we Robin Custers: vandaag dienstbaar aan het collectief. En Sam - Duracell - Nevels: altijd in beweging, vaak aanspeelbaar. En natuurlijk Lennart Smit en Freek Voss: Varssevelder spitsen werden niet bien van die twee.

  Oh ja
  Dat menneke van Varsseveld? Dat was Guus Hiddink, patroonheilige van Zuid-Korea.

  (*) Zo, ondergetekende staat zaterdag basis

  10-2-2019,
  Leo E.